Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Kodin valaistus - inspiraatioita jokaiselle

Mitä Kelvinit kertovat?

Torstai 6.10.2022 - Nina/Valomanni

Kelvin kertoo lampun värilämpötila lukeman

LED-lampuissa lm ja w -merkintöjen lisäksi ilmoitetaan Kelvin-lukema. Valikoimissa vilisee numerosarjoja ja sanoja : warmlight, homelight,cool white, natural white, daylight....

Mitä ihmettä nämä sanat tarkoittavat? Ja mikä valonväri kannattaa kotiin valita?

Enemmän kuin sanahelinää, kannattaa tarkkailla numeroita, jotka ovat Kelvin (K) määreen edessä. Nyrkkisääntönä voidaan yhteenvetää : mitä pienempi Kelvin lukema, sitä lämpöisempi värisävy lampussa on. Eli esim.2700K on lämminsävyinen lamppu, kun taas 6500K on kylmäsävyinen. 

Tunnelmointia harrastava ja kellertävän valosävyn ystävä valitsee lampukseen 2100K-2700K. Lämminsävyinen lamppu sopii usein paremmin myös valonaroille silmille.

Puhtaampi sävy on 3000K ja siitä ylöspäin sävy viilenee. 5000K on jo päivänvaloa lähentelevä, jopa hieman sinertävä valo. Valokuuvaajat mm. käyttävät daylight-sävyisiä lamppuja (5000K-6500K), jotka säilyttävät kuvattavan kohteen sävyt luonnollisina värjäämättä niitä punertaviksi. 

Valon määrään (lm) värisävy ei suoranaisesti vaikuta, mutta aivot kokevat valkoisemman valon kirkkaammaksi. Mikäli siis kaipaa tehokasta valoa esim. työskentely valoksi, on oikea Kelvin valinta vähintään 4000K.

Mikä sävy kannattaa valita kotiin?

Kotiin kannattaa sijoittaa erisävyisiä lamppuja niiden käytön mukaan. Haluatko nauttia aamukahvisi kirkkaassa valossa ja tunnelmoida punertavan valon sävyissä iltakirjan parissa? Vai tuntuuko siltä, että valkoinen valo on ainoa, jolla jotain näkee? Tuleeko kirkassävyisestä lampusta päänsärkyä?

Jokainen päättää omat tarpeensa ja mieltymyksensä. Valikoimaa kyllä löytyy ja Valomannissa autamme mielellämme valinnassa. Meiltä voi myös kokeilla lamppujen sävyjä kotona ja vaihtaa toiseen, jos ensimmäinen arvaus epäonnistuu.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: värilämpötila, lampun väri, sävy, väri, päivänvalo, lämmin valkoinen, kylmä valkoinen, warm, cool, daylight, blogi, inspiraatio

Syksyn värikkäät varjostimet

Torstai 1.9.2022 - Nina/Valomanni

Syksyn saapuessa koti kaipaa lämpimiä värejä sisustukseen. Helppo ja edullinen tapa seurata vuodenkiertoa sisustuksessa on valita mieleinen varjostin lattia- tai pöytälamppuun. 

Valikoimassamme on nyt upeita, värikkäitä ja lämminhenkisiä pöytälampun varjostimia sekä suurempia lattialampun varjostimia.

Varjostimen väreihin voi yhdistää verhot, pöytäliinan, torkkupeiton tai tyynyn päällisen. Näin syntyy aivan uusi ja raikas sisustus.

Valitessasi vaaleapohjaisen varjostimen, voit värittää sen mieleiseksi akryylimaaleilla. Myös hieman tahriintunut tai värjääntynyt varjostin saa uuden elämän maaleilla ja kenties koristenauhoilla somistaen. Mukavaa puuhaa illanistujaisiin tai vaikkapa perheen yhteiseksi projektiksi. Vain mielikuvitus on rajana.

Sofia_Botany.jpgSoria_keltainen.jpgEmpire_Florenzo.jpgAstrid_vekki.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuvioitu varjostin, värikäs, monivärinen, kuviollinen, syysväri, syksyinen

Koululaisen tai opiskelijan työpisteen valaistus

Maanantai 1.8.2022 - Nina/Valomanni

Miten työpiste kannattaa valaista?

Millainen lamppu on sopiva koululaisen työskentelyvaloksi?

Miten paljon pieni koululainen tarvitseen valoa?

Montako lumenia tarvitaan lukemiseen?

LED-tekniikan myötä valaistukseen on tullut paljon vaihtoehtoja tehokkuuden (lumen)  ja värisävyjen (Kelvin) suhteen. Monesti pää menee pyörälle tässä vaihtoehtojen viidakossa ja oikean valaisimen löytäminen tuntuu tuskaisen vaikealta.

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että pieni koululainen tarvitsee vähemmän valoa (250lm-470lm) kuin ikääntyneemmät silmät. Varsinaisia tehokkuuden (W) rajoituksia valaisimissa ei enää LEDien aikana tarvitse miettiä. Lamput eivät kuumene juurikaan, joten isompi valotehokin on mahdollista valita valaisimeen, jossa on vaihdettava lamppu.

Muita tärkeitä asioita hyvässä valaistuksessa on valon suuntaamismahdollisuus niin ettei se häikäise silmiä, valokeilan laajuus ja tapahtuuko työskentely näyttöpäätteellä tai kirjojen parissa. Myös työpöydälle tulevat varjot kannattaa huomioida esim. kattovalaisimen sijoituksessa.  Takaa tuleva valo luo varjon - valaisin täytyy olla suoraan työpisteen yläpuolella.

Markkinoilla on laaja valikoima myös kiinteitä LED valaisimia, joissa voi säätää värilämpötilaa ja valotehoa. Nämä "herkut" ovat tarpeellisia lähinnä sillloin, kun työpisteen ääressä vietetään pitkiä aikoja tai jos huonetta on tarvetta valaista hämyisemmin työskentelyajan ulkopuolella. Pienten lasten pöydällä ko valaisimet ovat turhia "leluja".

Valomannissa suosimme valaisimia, joissa on vaihdettava lamppu - korjaamme myös rikkoutuneita hyväksi todettuja valaisimia. Tärkeitä arvoja myymissämme tuotteissa ovat kestävävyys, pitkäikäisyys, korjattavuus ja laadukkuus. 

Diego.png

pronto_varikas.png

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työpöytävalaisin, koululaisvalaisin, opiskelupisteen valaistus

Miksi LED lamppu ei toimi?

Maanantai 27.6.2022 - Nina/Valomanni

Oletko ostanut LEDlampun, jonka käyttöiästä luvataan kymmeniä vuosia, mutta kestävyys onkin ollut jotain ihan muuta?

Miksi pitkäkestoisissa LEDvalaisimissa on paljon laatueroja?

Voiko LED lampun kestoon itse vaikuttaa?

Voiko LED lampun valita liian tehokkaaksi tai muuten väärin?

Miten sähkönkulutusta voi laskea kotikonstein?

LEDlampuissa ja LEDvalaisimissa on paljon eroja niin kestossa kuin hintahaitarissakin. Tässäkin tapauksessa pätee kultainen sääntö - hyvää ei saa halvalla. Halvimmat tuotteet on usein tehty kierrätetyistä komponenteista ja tärkein kriteeri on saada tuote markkinoille mahdollisimman edullisesti. 

Siksi kestävyyttä hakevan kannattaa siis sijoittaa laatuun muutama euro enemmän. Hintavammilla tuotteilla on vähintään kolmen, jopa viiden vuoden takuu. Joten jos "maanantaiversio" silti osuu kohdalle, myyjä pystyy reklamoimaan tuotteen ja ostaja saa uuden tuotteen veloituksetta.

Toinen syy LED lamppujen huonoon kestävyyteen on ylikuumeneminen - vaikka LED lampun virrankulutus on vähäinen, jokainen sähköä käyttävä laite kuumenee jonkinverran. Tästä johtuen pienikupuiset lamput (esim. G9 ja G4 kantaiset) eivät pääse jäähtymään tehokaasti ja rikkoutuvat  pitkäkestoisessa käytössä nopeammin kuin isokupuiset "hengittävät" lamput. Hyvä konsti lampun keston pidentämiseen onkin sammuttaa valo aina, kun valoa ei tarvita ja sytyttää vain tarvittaessa. Se on kodin energiankulutuksen kontrolloinnin merkittävä teko. Valomannin LED-tieto välilehdeltä löytyy LED energiansäästölaskuri, jossa on näppärä seurata erilaisten valonlähteiden vaikutus sähkön kokonaiskulutukseen.

Liian tehokkaan LED lampun valinta puolestaan ei ole mahdollista, paitsi jos tulee valinneeksi liian kirkkaan lampun käyttötarkoitukseensa.  Esim. tiivisrakenteisissa ulkovalaisimissa kannattaa käyttää max 1000lm lamppua. Se antaa varmasti tarvittavan valaistuksen kulkemiseen häikäisemättä samalla ohikulkijoita, kuten suuremman lumen määrän omaavat lamput helposti tekevät. Ulkolamput ovat syksyn tullen lisäksi tuntikausia päällä, joten jos tiiviin kuvun alla on tehokas (ja näin ollen myös enemmän kuumeneva) lamppu, ei lampun kesto tule olemaan yhtä hyvä kuin pienempitehoista käytettäessä. 

Varsinaisia W (watti) määriä ei kuitenkaan LEDlamppujen osalta tarvitse enää miettiä - lampunkannat kestävät vähintään 40W kuumenemisen, joten niin suuritehoisia LEDlamppuja ei käytössä olekaan. Valitsemisessa tärkein kriteeri on valonmäärän tarve (lm) sekä värilämpötila (K). Näistä voi halutessaan lukea tiivistetyn tietopaketin valomannin verkkosivulta "LED-tieto".

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: LEDlampun kesto, pitkäkestoinen, ekologinen, vähävirtainen, säästölamppu, energiatehokas

Valaisimen puhdistus

Keskiviikko 1.6.2022 - Nina/Valomanni

Saamme paljon kysymyksiä valaisimien ja varjostimien puhdistuksesta. 

Tässä pieni muistilista ko asiasta.

Kristallikruunut / valaisimet:

- Mikrokuituliina on paras kiillotukseen ja valaisimen runko-osien puhdistukseen. Sillä saa myös pölyt pois kristalleista, mikäli kyseessa suuret kristallit, joiden yksittäinen pyyhkiminen vielä onnistuu.

- Kristallikruunujen pienet kristallit puhdistuvat kätevästi kristallikirkasteella suihkutellen. Meiltä löytyy tätä tuotetta hintaan 9,50€/pullo. Suihkeen suihkutus - ja pöly valuu nesteen mukana pois ilman erillistä puunaamista/kuivaamista.

- Mikäli kristallit/valaisimen kuvut  ovat erityisen likaisia esim. rasvaisia ja vuosikausien pölyttämiä, suosittelen valaisimen pesua Fairy-vedellä. Se on testatusti paras pinttyneen lian poistossa. Valaisimen voi myös viedä Fairy käsittelyn jälkeen suihkuun. Tällöin lamput kannattaa pitää paikallaan, jotta vettä ei pääse suoraan lampunkannan sisälle. Suihkutuksen jälkeen lamput täytyy irrottaa valaisimen sähköosien kuivumisen tehostamiseksi. Ennen valaisimen kytkentää täytyy varmistaa, että kaikki osat ovat kunnolla kuivuneet.

- Kaikintavoin puhdistettaessa on sähköt oltava pois kytkettynä valaisimesta. Työ täytyy siis tehdä valoisaan aikaan.

Varjostimet:

- Imurointi pitkäharjaksisella tekstiilisuuttimella pienellä imuteholla on paras  tapa saada pölyt pois.

- Tahroja voi kokeilla poistaa mikrokuituliinalla, joka on hieman kostea.

- Hauska tapa fiksata varjostin, on maalata siihen kuvioita akryylimaaleilla. Kaikki puuvillaiset/pellavaiset tasapintaiset varjostimet, jossa on laminointivahvistus sisäpuolella, käyvät maalattaviksi. Öljymaalit eivät tähän työhön sovellu.

- Jos varjostin on kivan muotoinen, mutta sen kangas ei enää miellytä, voi eri lankoja ja punontamenetelmiä käyttäen tehdä runkoon uuden päällisen. Jotkut ompelijat/ entisöijät tekevät myös valmiille rungoille uusia kangasverhoiluja - meiltä onnistuu ainoastaan koko varjostinten mittojen mukaan teettäminen.

Yleisesti ottaen puhtaus on valotehon maksimoinnin ja virrankulutuksen minimoinnin suhteen todella tärkeä asia. Puhdas valaisin tuo kotiin tunnelmaa ja raikkautta - pölyiset valaisimet/varjostimet ovat jopa sähköturvallisuuden kannalta vaarallisia.

kristallikirkaste.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kristallin pesu, puhdistus, kiillotus, pöly, rasvalika, kestävä kehitys, tuunaaminen, fiksaus

Aurinkosähköllä toimiva valaisin

Sunnuntai 1.5.2022 - Nina/Valomanni

On jälleen tullut aika tavata haastava ja rakas kilpailijamme auriko.

Aurinko tuo vuosittain meille hengähdystaukoajan kesäksi -  samalla vähentäen liiketoimintaamme merkittävästi. Kun luonnonvalo lisääntyy, keinovalon tarve pienenee.

Mutta joka vuosi odotamme auringon aikaa samalla tavalla kuin meistä jokainen ja toivotamme säteet tervetulleeksi keskuuteemme.Auringon ansiosta saamme voimaa syksyyn, joka valaistuksen tarpeen osalta alkaa jo elokuussa.

Vaikka valaisinasiat eivät päällimmäisenä pyörikään kesäaikaan mielessä, kannattaa silti miettiä esim. mökin valaistus kuntoon ajoissa - pimenevät illat tulevat yllättäen joka vuosi. Meillä on kivoja vaihtoehtoja liikkeessämme myös mökkielämää silmälläpitäen. Meiltä löytyy myös aurinkosähköjärjestelmään sopivat 12V E14 ja E27 LED polttimot. 

Asiakkaamme kyselevät usein aurinkosähköjärjestelmään sopivista valaisimista. Periaatteessa kaikki vaihdettavilla polttimoilla olevat valaisimet käyvät 12V järjestelmään - valaisin ei itsessään omaa virtajännitettä. Valaisimeen täytyy sitten vaan valita 12V polttimo ja näin mistä tahansa valaisimesta saa muunnettua aurinkosähkö järjestelmään sopivan valaisimen.

Kiinteät LED valaisimet ovat sitten asia erikseen ja niiden osalta kannattaa asia tarkastaa myyjältä ennen ostopäätöstä. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aurinkoenergia, aurinkosähköjärjestelmä, pieni energian kulutus, sähkölasku, sähkönsäästö

Valaisimen valinta kodin eri tiloihin

Perjantai 1.4.2022 - Nina/Valomanni

Valaistus on tärkeä seikka niin kodin eri tiloissa kuin työpisteessäkin. 

Työpisteessä valaisin on luonnollisestikin enemmän juuri valon tarpeen vuoksi, mutta kodissa valaisin on myös sisustuselementti. Sen valitsemiseen kannattaa käyttää aikaa ja harkintaa, jotta valaisimesta tulee pitkäikäinen "perheen jäsen". 

Yksi tärkeä seikka on valaisimen monikäyttöisyys : värikäs valaisin voi olla lastenhuoneen piristys ja myöhemmin se palvelee hyvänä yleisvalaisimena, kunhan valaisin on kestävästä materiaalista valmistettu ja siinä on vaihdettava valonlähde.

Värikäs kupuiset tai esim luonnonmateriaalista valmistetut valaisimet ovat katseenvangitsijoita ja osana sisustusta - kaikkiin kodin kohteisiin ei voimakas valoteho ole tarpeenkaan.

Valomannissa autamme sinua mielellämme valitsemaan juuri sinulle sopivan vaihtoehdon. Mallistomme valaisimien lamput ovat pääsääntöisesti vaihdettavia - meille ekologisuus ja kestävä kehitys ovat tärkeitä arvoja ja lamppujen vaihdettavuus takaa valaisimelle pitkän elämän.

Anna_lila.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sisustus, valaistus, tyylikkyys, katseenvangitsija, valoteho, ekologinen, ympäristöystävällinen, kestäväkehitys

10 piristävää ja tarpeellista valaisinta värikkääseen kevätkotiin

Sunnuntai 6.3.2022 - Valomanni

Keväällä luonnonvalo lisääntyy, mutta valaisimia tarvitaan silti esimerkiksi iltaisin. Keväällä valaisimilta toivotaan valon lisäksi värikkyyttä ja energisyyttä: samalla kun luonto valmistautuu vehreimpään aikaansa, myös kodin sisustus kaipaa talven jälkeen eloa ja iloa.


Valomannin suositukset kevätkotiin - kuvaa klikkaamalla näet valaisinten tarkemmat tiedot: 

  1. Klassisen Tiffany-kattovalaisimen värikäs kuviointi sopii erityisen hyvin keväiseen kotiin 

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Valaisin, blogi, inspiraatio