Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Kodin valaistus - inspiraatioita jokaiselle

Mitä Kelvinit kertovat?

Torstai 6.10.2022 - Nina/Valomanni

Kelvin kertoo lampun värilämpötila lukeman

LED-lampuissa lm ja w -merkintöjen lisäksi ilmoitetaan Kelvin-lukema. Valikoimissa vilisee numerosarjoja ja sanoja : warmlight, homelight,cool white, natural white, daylight....

Mitä ihmettä nämä sanat tarkoittavat? Ja mikä valonväri kannattaa kotiin valita?

Enemmän kuin sanahelinää, kannattaa tarkkailla numeroita, jotka ovat Kelvin (K) määreen edessä. Nyrkkisääntönä voidaan yhteenvetää : mitä pienempi Kelvin lukema, sitä lämpöisempi värisävy lampussa on. Eli esim.2700K on lämminsävyinen lamppu, kun taas 6500K on kylmäsävyinen. 

Tunnelmointia harrastava ja kellertävän valosävyn ystävä valitsee lampukseen 2100K-2700K. Lämminsävyinen lamppu sopii usein paremmin myös valonaroille silmille.

Puhtaampi sävy on 3000K ja siitä ylöspäin sävy viilenee. 5000K on jo päivänvaloa lähentelevä, jopa hieman sinertävä valo. Valokuuvaajat mm. käyttävät daylight-sävyisiä lamppuja (5000K-6500K), jotka säilyttävät kuvattavan kohteen sävyt luonnollisina värjäämättä niitä punertaviksi. 

Valon määrään (lm) värisävy ei suoranaisesti vaikuta, mutta aivot kokevat valkoisemman valon kirkkaammaksi. Mikäli siis kaipaa tehokasta valoa esim. työskentely valoksi, on oikea Kelvin valinta vähintään 4000K.

Mikä sävy kannattaa valita kotiin?

Kotiin kannattaa sijoittaa erisävyisiä lamppuja niiden käytön mukaan. Haluatko nauttia aamukahvisi kirkkaassa valossa ja tunnelmoida punertavan valon sävyissä iltakirjan parissa? Vai tuntuuko siltä, että valkoinen valo on ainoa, jolla jotain näkee? Tuleeko kirkassävyisestä lampusta päänsärkyä?

Jokainen päättää omat tarpeensa ja mieltymyksensä. Valikoimaa kyllä löytyy ja Valomannissa autamme mielellämme valinnassa. Meiltä voi myös kokeilla lamppujen sävyjä kotona ja vaihtaa toiseen, jos ensimmäinen arvaus epäonnistuu.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: värilämpötila, lampun väri, sävy, väri, päivänvalo, lämmin valkoinen, kylmä valkoinen, warm, cool, daylight, blogi, inspiraatio