Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Kodin valaistus - inspiraatioita jokaiselle

Miksi LED lamppu ei toimi?

Maanantai 27.6.2022 - Nina/Valomanni

Oletko ostanut LEDlampun, jonka käyttöiästä luvataan kymmeniä vuosia, mutta kestävyys onkin ollut jotain ihan muuta?

Miksi pitkäkestoisissa LEDvalaisimissa on paljon laatueroja?

Voiko LED lampun kestoon itse vaikuttaa?

Voiko LED lampun valita liian tehokkaaksi tai muuten väärin?

Miten sähkönkulutusta voi laskea kotikonstein?

LEDlampuissa ja LEDvalaisimissa on paljon eroja niin kestossa kuin hintahaitarissakin. Tässäkin tapauksessa pätee kultainen sääntö - hyvää ei saa halvalla. Halvimmat tuotteet on usein tehty kierrätetyistä komponenteista ja tärkein kriteeri on saada tuote markkinoille mahdollisimman edullisesti. 

Siksi kestävyyttä hakevan kannattaa siis sijoittaa laatuun muutama euro enemmän. Hintavammilla tuotteilla on vähintään kolmen, jopa viiden vuoden takuu. Joten jos "maanantaiversio" silti osuu kohdalle, myyjä pystyy reklamoimaan tuotteen ja ostaja saa uuden tuotteen veloituksetta.

Toinen syy LED lamppujen huonoon kestävyyteen on ylikuumeneminen - vaikka LED lampun virrankulutus on vähäinen, jokainen sähköä käyttävä laite kuumenee jonkinverran. Tästä johtuen pienikupuiset lamput (esim. G9 ja G4 kantaiset) eivät pääse jäähtymään tehokaasti ja rikkoutuvat  pitkäkestoisessa käytössä nopeammin kuin isokupuiset "hengittävät" lamput. Hyvä konsti lampun keston pidentämiseen onkin sammuttaa valo aina, kun valoa ei tarvita ja sytyttää vain tarvittaessa. Se on kodin energiankulutuksen kontrolloinnin merkittävä teko. Valomannin LED-tieto välilehdeltä löytyy LED energiansäästölaskuri, jossa on näppärä seurata erilaisten valonlähteiden vaikutus sähkön kokonaiskulutukseen.

Liian tehokkaan LED lampun valinta puolestaan ei ole mahdollista, paitsi jos tulee valinneeksi liian kirkkaan lampun käyttötarkoitukseensa.  Esim. tiivisrakenteisissa ulkovalaisimissa kannattaa käyttää max 1000lm lamppua. Se antaa varmasti tarvittavan valaistuksen kulkemiseen häikäisemättä samalla ohikulkijoita, kuten suuremman lumen määrän omaavat lamput helposti tekevät. Ulkolamput ovat syksyn tullen lisäksi tuntikausia päällä, joten jos tiiviin kuvun alla on tehokas (ja näin ollen myös enemmän kuumeneva) lamppu, ei lampun kesto tule olemaan yhtä hyvä kuin pienempitehoista käytettäessä. 

Varsinaisia W (watti) määriä ei kuitenkaan LEDlamppujen osalta tarvitse enää miettiä - lampunkannat kestävät vähintään 40W kuumenemisen, joten niin suuritehoisia LEDlamppuja ei käytössä olekaan. Valitsemisessa tärkein kriteeri on valonmäärän tarve (lm) sekä värilämpötila (K). Näistä voi halutessaan lukea tiivistetyn tietopaketin valomannin verkkosivulta "LED-tieto".

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: LEDlampun kesto, pitkäkestoinen, ekologinen, vähävirtainen, säästölamppu, energiatehokas